OM OSS

Hur träffades vi?


Vi träffades under 2016 när vi båda blev nya medlemmar i  Skånegruppen i poddkollektivet Fantastisk Podd. Vid den tiden var vi båda ungdomsboksförfattare och utgivna på Bokförlaget Opal och insåg snabbt att vi hade mycket gemensamt. Vi poddade tillsammans i fyra år, och blev genom podden nära vänner. När Fantastisk Podd lades ner i slutet av 2020 kände vi båda två att vi inte var färdiga med att prata om böcker. 


Något vi ofta pratat om, både som vänner och kollegor, är hur sorgligt lite uppmärksamhet barn- och ungdomsböcker får i media. Och som två författare, som dessutom själva älskar att läsa just böcker för barn och unga, så kändes det naturligt vad vi skulle podda om härnäst.

Babbel-podden - Säsong 1


Under våren 2021 fick vi kulturbidrag från Region Skåne för att skapa en podd om barn- och ungdomsböcker. På så sätt föddes Babbel-podden, som hade premiär i september 2021.


I våra avsnitt pratar vi om barn- och ungdomsböcker med andra författare, förlag och olika kulturaktörer i Sverige. I säsong 1 tog upp teman som identifikation i barnböcker, trender i den svenska barn- och ungdomsboksutgivningen, ljudböcker för barn och egenutgivning för barn och unga. Vi delade också med oss av våra boktips från höstens utgivning (år 2021). 


Lyssna, läs och fortsätt diskussionen med oss!

Babbel-podden - Säsong 2


I slutet på 2021 fick vi förnyat projektbidrag från Region Skåne, samt även från Kulturrådet, för att fortsätta producera Babbel-podden och därmed bidra till att driva samtalet om barn- och ungdomslitteratur framåt. Det resulterade i en säsong 2 som hade premiär i mars 2022.


I våra avsnitt pratade vi fortsatt med aktuella barn- och ungdomsboksförfattare samt med andra viktiga kulturaktörer i Sverige. Bland våra teman från säsong 2 finns bland annat att skriva på en supersuccé för 6-9-åringar, att göra tv-serie av sin egen ungdomsroman, hur man får ihop livet och skrivandet som barn- och ungdomsboksförfattare och hur trenderna ser ut i den svenska utgivningen.


Lyssna, läs och fortsätt diskussionen med oss!

Babbel-podden - Säsong 3 och Säsong 4


I början på sommaren 2022 fick vi ett återstartsbidrag från Kulturrådet och ett aktivitetsbidrag från Kulturfonden Sverige & Finland. Det resulterade i att vi kunde göra både en säsong 3 och en säsong 4 av Babbel-podden.


Säsong 3 hade premiär i september 2022. I avsnitten pratade vi fortsatt med aktuella barn- och ungdomsboksförfattare samt med andra viktiga kulturaktörer i Sverige. Bland våra teman från säsong 3 finns bland annat att skriva lättläst och att skriva ungdomsfantasy som når ut i världen. Vårt specialavsnitt om ungdomsboken ledde även till en debattartikel i DN.


Säsong 4 hade premiär i februari 2023. Bland våra teman för säsongen fanns bland annat barnböcker som samtidens spegel, AI-teknikens påverkan på bokbranschen och om vikten av att skriva om och bevara ursprung, språk och kultur hos Sveriges språkliga minoriteter.


Lyssna, läs och fortsätt diskussionen med oss!

Babbel-podden - Säsong 5


I början på sommaren 2023 fick vi ett nytt bidrag från Region Skåne och kunde därför börja planera för ännu en säsong av Babbel-podden!


Säsong 5 hade premiär i oktober 2023. I avsnitten pratade vi fortsatt med aktuella barn- och ungdomsboksförfattare samt med andra viktiga kulturaktörer i Sverige. Bland våra teman från säsongen fanns bland annat att skriva skräck för barn, att omvandla ett rollspel till barnbok och att skriva för särskilda behov.


Lyssna, läs och fortsätt diskussionen med oss!

Babbel-podden - Säsong 6


Precis innan årsskiftet 2023/2024 fick vi ett nytt välkommet bidrag från Region Skåne och kunde därför börja planera för en sjätte säsong av Babbel-podden!


Säsong 6 kommer att ha premiär i april 2024. I avsnitten pratar vi fortsatt med aktuella barn- och ungdomsboksförfattare samt med andra viktiga kulturaktörer i Sverige. Bland våra teman från säsongen finns bland annat årets debutanter, att skriva om döden för barn, samt skapande i kris - om barnboksförfattarnas villkor i Sverige.


Vi provar också på ett nytt spännande segment: vi ska prata med personer som läsinspirerar och kämpar för barns läsning i Skåne.


Lyssna, läs och fortsätt diskussionen med oss!

Babbel-podden - Var kommer namnet ifrån?


Den vanligaste frågan vi får är troligtvis om namnet på vår podd. Varför heter podden "Babbel-podden"? För att vi babblar så mycket? Ja, det kanske man skulle kunna tro.


Sanningen är att vi försökte vara lite fyndigare än så. På SVT finns ett anrikt litteraturprogram som heter Babel. Babel är Nordens största talkshow om litteratur, men det är sällan som barn- och ungdomslitteratur tas upp i programmet.


Eftersom vi ville prata om barn- och ungdomslitteratur, men på ett lättsamt och lättillgängligt sätt i podcast-form, tog vi därför namnet "Babbel" som en hommage till Babel, som vi båda är fans av. *


* För att vara helt rättvisa så var det faktiskt vår goda vän Torill Kornfeldt som kom på detta briljanta namn!

Emma Andersson


Emma är 33 år gammal och bor i Malmö. Hon har älskat berättelser så länge hon kan minnas och bestämde sig för att bli författare som åttaåring. När hon var fjorton år började hon skriva sin debutroman, ungdomsfantasyn Där drömmar blir till, som gavs ut samma år som hon fyllde tjugo år.


Sedan dess har hon skrivit böcker för barn, unga och vuxna. Hennes böcker finns utgivna på Bokförlaget Opal, Storytel och Seraf Förlag. Just nu är hon aktuell med barnboken Trådar, för åldern 9-12 år, som kom ut i september 2023. Under 2024 utkommer även en reviderad nyutgåva av hennes debutroman, Där drömmar blir till.


Parallellt med sitt författarskap arbetar hon på Barncancerfonden, är beroende av populärkultur, har alltid en bok med sig, lyssnar på musik och poddar dygnet runt och ser helst tv-serier i dagslånga maraton. 

Charlotte Cederlund


Charlotte är skåningen, brandingenjören, mamman, hundägaren och bokfantasten som älskar att skriva. Hon skrev hela uppväxten, spottade ur sig noveller, dikter och texter i varierande längd. Första romanen skrev Charlotte när hon var tonåring, men sen tog det över tio år innan hon skrev den andra.


Charlotte debuterade 2016 med ungdomsfantasyn Middagsmörker, första delen i samiskinspirerade Idjiärvi-trilogin. Sedan dess har hon kommit ut med ett tiotal böcker för barn och unga. Just nu är hon aktuell med serien om Tvillingvärlden och en ny fantasyroman för ungdomar: Revan.


Charlotte bor på landet utanför Lund tillsammans med sin man, sina två barn och hunden Zigge. Hon älskar att resa och att umgås med familj och vänner. Men allra mest älskar hon att skriva!

Zcreenz - Alla behöver en Mikael!


Vi vill göra en podcast med bra ljud som känns välproducerad och proffsig. Därför har vi anlitat företaget Zcreenz för att hjälpa oss med inspelning och klippning av avsnitten, samt för assistans med material till våra sociala medier.


Zcreenz drivs av Mikael Lundholm, och Mikael sitter med på alla våra inspelningar, ser till att vi hörs bra och att alla våra fadäser klipps bort från det slutgiltiga avsnittet. Han håller koll på allt det tekniska, så att vi kan fokusera på att skapa ett bra avsnitt med spännande intervjuer och boktips. Har man bara en Mikael så löser sig det mesta!