Om oss

Hur träffades vi?


Vi träffades under 2016 när vi båda blev nya medlemmar i  Skånegruppen i poddkollektivet Fantastisk Podd. Vid den tiden var vi båda ungdomsboksförfattare och utgivna på Bokförlaget Opal och insåg snabbt att vi hade mycket gemensamt. Vi poddade tillsammans i fyra år, och blev genom podden nära vänner. När Fantastisk Podd lades ner i slutet av 2020 kände vi båda två att vi inte var färdiga med att prata om böcker. 


Något vi ofta pratat om, både som vänner och kollegor, är hur sorgligt lite uppmärksamhet barn- och ungdomsböcker får i media. Och som två författare, som dessutom själva älskar att läsa just böcker för barn och unga, så kändes det naturligt vad vi skulle podda om härnäst.

Babbel-podden - Säsong 1


Under våren 2021 fick vi kulturbidrag från Region Skåne för att skapa en podd om barn- och ungdomsböcker. På så sätt föddes Babbel-podden. 


I våra avsnitt pratar vi om barn- och ungdomsböcker med andra författare, förlag och olika kulturaktörer i Sverige. Exempel på teman vi kommer att prata om är: identifikation i barnböcker, trender i den svenska barn- och ungdomsboksutgivningen, ljudböcker för barn och egenutgivning för barn och unga. Vi delar också med oss av våra boktips från höstens utgivning. 


Lyssna, läs och fortsätt diskussionen med oss!

Babbel-podden - Säsong 2


I slutet på 2021 fick vi förnyat projektbidrag från Region Skåne, samt även från Kulturrådet, för att fortsätta producera Babbel-podden och därmed bidra till att driva samtalet om barn- och ungdomslitteratur framåt. Det resulterade i en säsong 2 som hade premiär i mars 2022.


I våra avsnitt pratar vi fortsatt med aktuella barn- och ungdomsboksförfattare samt med andra viktiga kulturaktörer i Sverige. Bland våra teman från säsong 2 finns bland annat att skriva på en supersuccé för 6-9-åringar, att göra tv-serie av sin egen ungdomsroman, hur man får ihop livet och skrivandet som barn- och ungdomsboksförfattare och hur trenderna ser ut i den svenska utgivningen.


Lyssna, läs och fortsätt diskussionen med oss!

Emma Andersson


Emma är 31 år gammal och bor i Malmö. Hon har älskat berättelser så länge hon kan minnas och bestämde sig för att bli författare som åttaåring. När hon var fjorton år började hon skriva sin debutroman, ungdomsfantasyn Där drömmar blir till, som gavs ut samma år som hon fyllde tjugo år.


Sedan dess har hon skrivit en uppföljare till debuten (Mardrömmar, 2013) och en ljudbok för vuxna (Mördarens syster, 2019). Just nu är hon aktuell med barnboken Dörren, som kom ut i juli 2021. Hennes böcker finns utgivna på Bokförlaget Opal och Storytel.


Parallellt med sitt författarskap arbetar hon med föreningsutveckling på Barncancerfonden, är beroende av populärkultur, har alltid en bok med sig, lyssnar på musik och poddar dygnet runt och ser helst tv-serier i dagslånga maraton. 

Charlotte Cederlund


Charlotte är skåningen, brandingenjören, mamman, hundägaren och bokfantasten som älskar att skriva. Hon skrev hela uppväxten, spottade ur sig noveller, dikter och texter i varierande längd. Första romanen skrev Charlotte när hon var tonåring, men sen tog det över tio år innan hon skrev den andra.


Charlotte debuterade 2016 med ungdomsfantasyn Middagsmörker, första delen i samiskinspirerade Idjiärvi-trilogin. Sedan dess har hon kommit ut med ett tiotal böcker för barn och unga, varav den senaste, Så jävla operfekt, kommer ut på Bokförlaget Opal i september 2021. 

Charlotte bor på landet utanför Lund tillsammans med sin man, sina två barn och hunden Zigge. Hon älskar att resa och att umgås med familj och vänner. Men allra mest älskar hon att skriva!